Sogneaftener

Foto: Josefine Kampmann

Torsdag den 27. marts
ved forfatter og journalist Peter Tudvad

Hvem var det, der gjorde op med afladshandlen, med paven som Guds ligeværdige stedfortræder og med kirkens verdslige magt? Martin Luther! Hvem var det, der insisterede på Skriften som kristendommens afgørende instans og på at forkynde Evangeliet på modersmålet i stedet for latin? Martin Luther!
Sandt nok, men hundrede år før ham gjorde en anden det samme: Jan Hus!
I modsætning til Luther endte Hus på kætterbålet, nemlig i Konstanz i 1415. Men det stoppede ikke hans tilhængere hjemme i Prag, hvor de hurtigt efter førte hans tanker ud i livet, først som en reformation, senere som en revolution.
Fem korstog blev udkommanderet mod de oprørske tjekker, men alle slået tilbage. Resultatet blev, at husitterne, som de kaldte sig, i to hundrede år nød en religionsfrihed, som andre europæere først fik under oplysningstiden. Og selvom tjekkerne igen mistede deres frihed, gav de ikke op, men endte med at genvinde den – og gøre Hus til national samlingsfigur i vore dages Tjekkiet.

.Der er fri entré  Vin og ost 15 kr.

Vi begynder i kirken kl. 19.00

SogneEftermiddage

Bedstemors bøger - et glimt af Sønderjyllandshistorie

Onsdag den 10. april kl. 15 i Sognegården ved forfatter og tidligere sognepræst Einar Fog-Nielsen

Sidste år markerede vi en vigtig 100 årsdag i Danmarkshistorien. Den 11. november 1918 sluttede 1. verdenskrig, hvor bl.a. ca. 5000 sønderjyder døde i en krig, som de blev tvunget til at deltage i uden at have hjertet med.
Denne vigtige dato og begivenhed blev markeret overalt i Europa, og til næste år i det tidlige forår 2020 er det 100 år siden sønderjyderne stemte sig tilbage til Danmark efter at have været under tysk overherredømme i 56 år siden 1864, hvor grænsen mellem Danmark og Tyskland blev trukket ved Kongeåen.
Dette og meget andet skrev Einar Fog-Nielsens bedstemor Margrethe (der var gårdmandskone ved Gram) om i sine dagbøger fra den tid, og ved eftermiddagens foredrag vil Einar Fog-Nielsen fortælle den spændende historie.

Gratis adgang. Kaffe og brød 10 kr.