Sogneaftener

Jes Rønn Hansen

Næste Sogneaften bliver til oktober med feltpræst og sognepræst i Strib Jes Rønn Hansen.

Nærmere information følger.

Sogne-eftermiddage

Det fynske sindelag

...oplevet af en vendelbo

Onsdag den 19. juni kl. 15 i Sognegården

Ved biskop emeritus Kresten Drejergaard

Alle ved, at der er forskelle på Sjælland, Fyn og Jylland. De er landsdele, som har hver deres dialekter og temperamenter.
I dette foredrag loddes dybderne i det fynske sindelag, sådan som det er oplevet i løbet af ca. 40 år i et par vestfynske landsogne samt i Fyens Stift som helhed. Foredraget er derfor krydret med en del selvoplevede anekdoter fra det almindelige liv på Fyn.

Gratis adgang. Kaffe og brød 10 kr.

Tidligere Sogneaftener

Foto: Josefine Kampmann

Jan Hus - kirke, korstog og kætteri

ved forfatter og journalist Peter Tudvad

Hvem var det, der gjorde op med afladshandlen, med paven som Guds ligeværdige stedfortræder og med kirkens verdslige magt? Martin Luther! Hvem var det, der insisterede på Skriften som kristendommens afgørende instans og på at forkynde Evangeliet på modersmålet i stedet for latin? Martin Luther!
Sandt nok, men hundrede år før ham gjorde en anden det samme: Jan Hus!
I modsætning til Luther endte Hus på kætterbålet, nemlig i Konstanz i 1415. Men det stoppede ikke hans tilhængere hjemme i Prag, hvor de hurtigt efter førte hans tanker ud i livet, først som en reformation, senere som en revolution.
Fem korstog blev udkommanderet mod de oprørske tjekker, men alle slået tilbage. Resultatet blev, at husitterne, som de kaldte sig, i to hundrede år nød en religionsfrihed, som andre europæere først fik under oplysningstiden. Og selvom tjekkerne igen mistede deres frihed, gav de ikke op, men endte med at genvinde den – og gøre Hus til national samlingsfigur i vore dages Tjekkiet.

Vi mødte Jesus

Med Forfatter og journalist Charlotte Røhrt

- Et foredrag om bogen "Vi mødte Jesus"

Charlotte Rørth har haft overvældende succes med bogen ”Jeg mødte Jesus – bekendelser fra en modvilligt troende”. I efteråret 2017 udgav hun ”Vi mødte Jesus – og hvad kommer det andre ved” med bidrag fra flere end 75, der har haft oplevelser i stil med Charlotte Rørths, men også fra dem, der forsker i dem. Hør hende fortælle om oplevelserne, og om hvorfor det er så vigtigt at have et fællesskab hvor vi kan tale om det guddommelige; det, der er så svært at finde ord for.

Foto: United Productions aps

Alene i vildmarken

Alene i vildmarken – den følelse kan vi vel alle have en gang i mellem, men Astrid Hadberg har rent fysisk været der og hun vil fortælle om sine fantastiske oplevelser: Om at have Gud med og have tid med ham, om forskellen på at være alene og ensom, om vild natur og smukke solopgange, om vinderinstinkt og forventninger, om glæde, taknemmelighed, frihed og meget mere.

Tidligere Sogne-eftermiddage

Bedstemors bøger - et glimt af Sønderjyllandshistorie

ved forfatter og tidligere sognepræst Einar Fog-Nielsen

Sidste år markerede vi en vigtig 100 årsdag i Danmarkshistorien. Den 11. november 1918 sluttede 1. verdenskrig, hvor bl.a. ca. 5000 sønderjyder døde i en krig, som de blev tvunget til at deltage i uden at have hjertet med.
Denne vigtige dato og begivenhed blev markeret overalt i Europa, og til næste år i det tidlige forår 2020 er det 100 år siden sønderjyderne stemte sig tilbage til Danmark efter at have været under tysk overherredømme i 56 år siden 1864, hvor grænsen mellem Danmark og Tyskland blev trukket ved Kongeåen.
Dette og meget andet skrev Einar Fog-Nielsens bedstemor Margrethe (der var gårdmandskone ved Gram) om i sine dagbøger fra den tid, og ved eftermiddagens foredrag vil Einar Fog-Nielsen fortælle den spændende historie.

Safari, roadtrip og forjættet land

En rejse i Afrika er en anderledes oplevelse. Storslået natur, rigt dyreliv, børn overalt, smil, møde med mennesker, menneskelig hjertelighed, godhed og varme, men også fattigdom, korruption og overfald.

Jens Backer Mogensen viser billeder og fortæller historier fra en sommer i Tanzania.

Vinterens sange

Vi skal synge de bedste vintersange, udvalgt og præsenteret af sognepræsterne og organisten.

Hong Kong i farver

I efteråret 2017 var provstiets præster på studietur til Hong Kong - et pulserende kulturelt og religiøst mødested mellem Østen og Vesten.

Eftermiddagen vil byde på Jens Backer Mogensens, Marie Krejbergs og Johanne Langkjær Fårups billeder og indtryk fra rejsens mange forskelligartede oplevelser.